Just food -hanke

Kestävämpää kouluruokaa kehittämässä

Palvelukeskus Helsinki on mukana Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) johtamassa reilua ruokamurrosta tutkivassa Just food -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on tutkia, miten ruokajärjestelmää kehitetään kestävämmäksi, terveellisemmäksi ja ilmastoviisaammaksi hyväksyttävyydestä ja oikeudenmukaisuudesta tinkimättä. Tutkimuksen ytimessä kohderyhmien kuuleminen ja osallistaminen.

Palvelukeskus Helsinki on tutkimuskumppanina hankkeessa kehittämällä uusia ympäristövastuullisia reseptejä ja järjestämällä makuraateja oppilaille. Lisäksi olemme luovuttaneet elintarvikeostodataa hankkeen käyttöön ENVIMATfood-laskentatyökalun kehittämiseksi. Laskentatyökalun avulla hankintojen ympäristövaikutuksia voidaan arvioida tarkemmin.

Hankkeen puitteissa Helsingin kouluissa järjestettiin vuoden 2021 loppupuolella ruokapajoja ja makuraateja, joissa uutta reseptiikkaa testattiin ja keskusteltiin ruoan ympäristövaikutuksista.

  • Ruokapajoja varten oppilaita pyydettiin ottamaan kuvia kouluruokailutilanteesta ja kertomaan kuvien kautta, miten ruokailua voidaan kehittää ilmastoystävällisemmäksi. Kuvien pohjalta järjestettiin myös pienryhmäkeskusteluja, joissa oppilaat pääsivät keskustelemaan kuvien sisällöistä ja etsimään ratkaisuehdotuksia ilmastoystävällisemmän kouluruoan kehittämiseksi. Ruokapajat videoitiin.
  • Makuraadeissa oppilaat maistelivat ruokapalvelujen kehittämiä uusia ilmastoystävällisiä ruokia ja arvioivat niitä. Kehittämisehdotuksia kerättiin pienryhmissä työskennellen. Oppilaat pääsivät maistelun kautta kertomaan mielipiteitään ja vaikuttamaan tulevaisuuden kouluruokaan. Makuraadit videoitiin.

Katso SYKEn videokoonti makuraadeista alta!

Hankkeen kautta saadaan tietoa lasten ja nuorten ruokailutavoista kouluruoan kehittämisen tueksi sekä ymmärrystä siitä, miten ilmastoviisas ruokalista voidaan toteuttaa.

Just food -hanke

Tutustu hankkeeseen tarkemmin hankkeen sivuilla.

Lisätietoa Just food -hankkeesta (avautuu uuteen välilehteen).

Hankkeeseen liittyviä uutisia