Just food -hankkeen keittokirja kokoaa vinkit kestävään kouluruokailuun

Keittokirjaan on koottu käytännön vinkkejä ruokapalvelutoimijoille. Kirjasta löytyy mm. ohjeet makuraadin järjestämiseen sekä makuraadeissa testattuja kouluruokareseptejä.

Lautasellinen silakkakiusasta sekä salaattia
Makuraadeissa etenkin silakkakiusauksen suuri suosio yllätti ruokapalvelut. Oppilaat suhtautuivat silakkakiusaukseen ennakkoluulottomasti ja se nousi lopulta yhdeksi Helsingin makuraatien suosikkiruoaksi. Kuva: Petteri Hautamaa

​Palvelukeskus Helsinki on mukana tutkimuskumppanina reilua ruokamurrosta tutkivassa Just food –hankkeessa. Oppilaiden kuuntelun sekä tutkijoiden ja yhteistyökumppaneiden työn tuloksena syntyi ruokapalveluille suunnattu Kestävän kouluruokailun keittokirja.

Keittokirjaa varten hankkeen tutkijat etsivät ratkaisuja kestävään kouluruokailuun yhdessä oppilaiden kanssa Helsingissä ja Muuramessa. Oppilaat saivat laatia ratkaisuja kouluruokailun kehittämiseksi ryhmätöinä toteutetuissa ruokapajoissa, joissa oppilaita pyydettiin vastaamaan valokuvien ja kuvatekstien avulla kysymykseen “Miten kehittäisit kouluruokailua ilmastoystävällisemmäksi?”.

Valokuvia ja ratkaisuehdotuksia tuli satoja ja ne käsittelivät lihankäytön vähentämistä, kouluruoan monipuolisuutta ja makua, ruokailukokemusta, hävikkiä, lähiruokaa, oppilaiden kuulemista sekä energiansäästöä. Lähes kaikkiin ratkaisuihin oppilaat löysivät myös ilmastonäkökulman.

– Huomasimme myös, että vuorovaikutus ruokapalveluiden kanssa on koululaisille tärkeää, tekemällä koulujen keittiöissä jo aiemmin tehtyä kehitystyötä näkyväksi. Työn tekeminen näkyväksi auttaa lisäämään ruokapalveluiden ja siellä tehdyn työn arvostusta, hankkeen tutkijatohtori Teea Kortetmäki Jyväskylän yliopistosta tiivistää.

Oppilaiden ratkaisujen lisäksi keittokirjaa varten tutkijat saivat myös mukana olleilta ruokapalveluilta näkemyksiä kouluruokailun toiminnasta ja reunaehdoista. Lisäksi ruokapajojen yhteydessä järjestetyistä makuraadeista saatuja oppeja hyödynnettiin keittokirjassa. Myös Palvelukeskus Helsingin tuotekehitystiimi koki makuraadeista saadun oppilaiden palautteen hyödyllisenä.

Bolognesepyörykkä2.jpgLasten ja nuorten kuunteleminen auttaa lisäämään kestävyystyön hyväksyttävyyttä ja löytämään parhaat ratkaisut. Bolognesepyörykkä on onnistunut esimerkki hybridireseptistä, jossa osa lihasta on korvattu kasviksilla. Kuva: Petteri Hautamaa.

– Makuraadeista saamamme palaute ilmastoystävällisemmistä ruoista osoittaa, että oppilaat haluavat monipuolista ja maistuvaa kasvis- ja kalaruokaa. Tutut suosikkiruoat halutaan kuitenkin pitää ruokalistoilla, mutta tutkimme niissäkin mahdollisuutta hyödyntää enemmän hybridireseptejä. Onnistunut esimerkki on bolognesepyörykkä, jossa osa lihasta korvattiin kasviksilla, toteaa Palvelukeskuksen tuotekehityksen suunnittelija Petteri Hautamaa.

Keittokirjasta käytännön vinkkejä ruokapalvelutoimijoille

Keittokirjaan on koottu ruokapalvelutoimijoille nuorten näkemyksiä kestävästä kouluruokailusta ja sitä edistävistä ratkaisuista sekä vinkkejä siitä, miten nuoria voidaan kuunnella käytännössä. Keittokirjasta löytyy mm. ohjeet makuraadin järjestämiseen sekä makuraadeissa testattuja kouluruokareseptejä. Palvelukeskus Helsingin tuotekehitystiimin kehittämistä ilmastoystävällisiä resepteistä kansien väliin päätyi bolognesepyörykät, silakkakiusaus ja seitankastike.

Palvelukeskus Helsinki on mukana kouluruokaprojektissa yhteistyökumppanina yhdessä Muuramen ruokapalvelujen kanssa. Laajemmasta Just food -hankkeesta vastaa SYKE ja mukana ovat Jyväskylän yliopisto, E2 tutkimus, Luke, THL sekä Bernin yliopisto. Hanke saa rahoitusta Strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.

Lue lisää SYKEn tiedotteesta.