Ruokahävikkitempaus vähensi päivän lautashävikkiä Töölön ala-asteella

​Töölön ala-asteella järjestettiin helmi-maaliskuussa hävikkitempausviikko, jolla haluttiin kiinnittää oppilaiden huomio lautashävikkiin.

Keittiötyöntekijä kirjaa päivän hävikin seinällä olevaan tauluun,
​Töölön ala-asteella järjestettiin helmi-maaliskuussa hävikkitempausviikko, jolla haluttiin kiinnittää oppilaiden huomio lautashävikkiin.

Töölön ala-asteella järjestettiin helmi-maaliskuussa hävikkitempausviikko, jolla haluttiin kiinnittää oppilaiden huomio lautashävikkiin. Tempauksen tarkoituksena oli pienentää lautasilta päivittäin jäävää biojätteen määrää. 

– Tehdessäni töitä asiakkaiden parissa ruokailun aikana panin merkille, että melkein jokainen oppilas heitti ruokailun päätteeksi pienen määrän ruokaa roskiin. Puolikas näkkäri, puolikas peruna, salaattia ja niin edelleen. Arvelin että tämä on enemmänkin vain tapa, ja lähdin pohtimaan, mitä voisimme asialle tehdä, kertoo kouluravintolan ruokapalveluvastaava Kirsi Kaasinen.

Kaasinen on yksi Palvelukeskus Helsingin ekotukihenkilöistä ja on päivittäin tiiviissä yhteydessä koulunsa ympäristöagentti-oppilaiden sekä opettajien kanssa. Hän päätti ottaa yhteyttä ympäristöagentteihin ja yhdessä syntyi ajatus hävikkitempauksesta, jossa oppilaat olivat vahvasti mukana. 

– He laativat julisteita ja kylttejä, jossa kannustettiin hävikin vähentämiseen. Oppilaat myös  neuvoivat ja ohjeistivat toisia oppilaita ruokailun ajan. Meidän roolimme ruokapalveluissa oli ideoinnin ohella kannustaa, punnita päivittäinen lautashävikki ja kirjata tulokset kouluravintolan seinälle, kertoo Kaasinen.

Hän yllättyi siitä, miten tiiviisti oppilaat seurasivat päivittäisiä hävikkilukuja. Lautashävikin määrän vaihtelut aiheuttivat paljon hyvää keskustelua ruokahävikin ympärillä. Hävikkitempaus toi kouluun myös hienoja tuloksia, joita kuulutettiin myös koulun keskusradiossa. 

– Lautasjäte oli ennen tempausta keskimäärin 4-8 kiloa päivässä ja suurimmillaan jopa 12 kiloa. Tempauksen aikana se tippui alimmillaan 1,7 kiloon, mikä oli iloinen yllätys. Aiheesta keskusteltiin koulussa paljon ja uskon, että se jäi myös oppilaiden mieliin. Ehkä otamme lautasjätteen määrän ilmoittamisen kouluravintolan seinällä toimintamalliksi Töölön ala-asteella jatkossakin, koska tulokset olivat näin hyviä, miettii Kaasinen.

Ekotukihenkilötoimintaa Palvelukeskuksessa vetävä vastuullisuusasiantuntija Tytti Pakarinen iloitsee Töölön ala-asteen hienoista hävikkitempauksen tuloksista.

– Töölön ala-asteen hävikkitempaus on hyvä esimerkki siitä, mitä toimipaikkakohtaiset toimenpiteet parhaimmillaan voivat saada aikaan.  Yhdessä tekemällä ja oppilaita osallistamalla syntyy parhaita lopputuloksia.  Sen lisäksi, että osallistumme syksyisin kansalliseen Hävikkiviikkoon on tällaisille muistutuksille tarvetta vuoden ympäri. Oppilaat ovat nykyisin hyvin tietoisia hävikin vaikutuksista esimerkiksi ilmastoon ja osallistuvat mielellään. Näin he näkevät samalla ihan konkreettisesti oman toimintansa vaikutuksen, korostaa Pakarinen.