Ravitsemuksella on tärkeä merkitys ikääntyneen hyvinvoinnissa

Seniori ja huivipäinen työntekijä istuvat kahvipöydässä ja keskustelevat.
Kuva: Maija Astikainen/Helsinki Partners

Monipuolinen ravinto on tärkeää kaiken ikäisille ihmisille. Hyvällä ruokavaliolla voidaan ylläpitää terveyttä ja hyvinvointia sekä vahvistaa toimintakykyä. Perustarpeet päivittäiselle ruoalle ovat pääosin samat kuin työikäisilläkin. Energiaa, proteiineja sekä kivennäisaineita tulee saada ravinnosta riittävästi. Tiettyjen raaka-aineiden osuutta lautasella on kuitenkin hyvä kasvattaa, kun ikä alkaa lähestyä 70 vuotta tai on sen yli.

– Vanhetessaan ihminen voi menettää ruokahalua esimerkiksi sairauden seurauksena ja myös elimistön kyky käyttää ravintoa hyväksi heikentyy. Samaan aikaan liikunnan määrä usein vähenee ja ihmisen lihasmassa pienenee. Tällöin erityisesti proteiinin tarve korostuu, kertoo ravitsemusasiantuntija Tarja Heikkinen Palvelukeskus Helsingistä. 

Palvelukeskus Helsinki valmistaa päivittäin aterioita ikääntyneille esimerkiksi seniorikeskusten, palvelutalojen ja sairaaloiden potilasruokailussa sekä lounasravintoloissa. Lisäksi se tuottaa kotiaterioita noin 1500 helsinkiläiselle kotihoidon asiakkaalle.

Proteiineja tarvitaan erityisesti liikunta- ja toimintakyvyn ylläpitämiseen. Yksinään ne eivät kuitenkaan riitä. Jotta keho pystyy hyödyntämään proteiineja lihasmassan säilyttämiseen, tarvitaan niiden lisäksi myös riittävästi energiaa.

–  Ruoassa on hyvä suosia pehmeitä rasvoja, joita saadaan erityisesti kasviöljyistä ja -margariineista, kalasta sekä pähkinöistä ja manteleista. Niitä tarvitaan myös sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan tukemiseen, kertoo Heikkinen.

Ikääntyessä elimistön toiminta myös hidastuu, joka saattaa näkyä esim. ummetuksena. Siksi ravinnossa on hyvä olla riittävä määrä kuituja. Huomiota kannattaa kiinnittää myös nestetasapainoon.

–  Ikääntyessä janon tunne vaimenee ja nestevarastot ovat pienemmät. Liian vähäinen nesteen saanti voi aiheuttaa esimerkiksi sekavuutta tai kaatuilua, toteaa Heikkinen.

Ruokailusuositusten mukaisia ruokahetkiä

Vanhusten viikolla (Vko 40) henkilöstöravintoloissa on tarjolla ruokasuosikkeja, esim. karjalanpaistia ja puolukkarahkaa. Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Heikkinen rohkaisee seniori-ikäisiä tutustumaan ikääntyneiden ruokasuositukseen. Siinä kuvataan terveyttä edistävä ruokavalio, joka sopii kaikille omien ruokavalintojen perustaksi.

–  Kun suosii ravintona esimerkiksi kalaa, viljatuotteita, pehmeitä rasvoja ja kasviksia sekä valkoista ruokajuomaa, kuten maitoa, vitaminoitua kasvisjuomaa tai piimää ja syö päivässä riittävän paljon, on ravitsemus jo hyvällä mallilla, hän sanoo.

Palvelukeskus Helsingillä on julkisena ruokapalveluntuottajana ravitsemusvastuu, joka tarkoittaa, että se pyrkii ruokapalveluillaan parantamaan kaupunkilaisten ravitsemusta ja hyvinvointia.

Ikääntyneille suunnatuissa ruokapalveluissa ruoka on keskeinen osa hyvinvointia. Ateriahetket suunnitellaan tarkasti yhdessä ruokapalvelun tilaajan, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan kanssa ja ruokien maistuvuutta ja ravintoarvoja seurataan huolella.

Heikkinen suositteleekin ikääntyneitä vierailemaan Helsingin seniorikeskusten ja palvelutalojen kaikille avoimissa ravintoloissa, jos siihen suinkin on mahdollisuus.

–  Tarjolla on paitsi seniorikeskusten päivittäistä ohjelmaa, joka päivä myös useampi ravitsemussuositusten mukainen ateriavaihtoehto, jossa riittää valinnanvaraa mitä syödä. Ruokapalveluissamme on esimerkiksi usein tarjolla kalaa ja monipuolisesti salaattia ja kasviksia, joita kotona syödään tutkitustikin vähän liian vähän. Lisäksi ravintoloissa on huomioitu myös sosiaalinen puoli, joka on senioreilla erittäin tärkeä. Ruoasta voi tulla päivän kohokohta, kun on joku, jonka kanssa sen jakaa.