Palvelukeskus Helsinki tarjoaa Itämeripäivänä asiakkailleen silakkaa ja lahnaa

Tänään sitä saa, meinaan silakkaa ja lahnaa!? John Nurmisen Säätiön Itämeripäivän kumppanina tarjoamme tänään kaikissa toimipaikoissamme Itämeren kalaa – yhteensä noin 75 000 asiakastamme taaperoista senioreihin herkuttelee kotimeremme kalalla fisupihvin ja fisuburgerin muodossa.

Fisuburgeri ja perunajuurespalat lautasella

Palvelukeskus Helsinki tarjoaa Itämeripäivänä 25.8. asiakkailleen silakkaa ja lahnaa Itämeren fisuburgerin ja fisupihvin muodossa. Yhteensä päivän aikana Itämeren antimista pääsee nauttimaan 75 000 helsinkiläistä ja päivän aikana käytetään jopa 4 500 kiloa Itämeren kalaa.

Kouluissa, oppilaitoksissa sekä hoitoalan henkilöstöravintoloissa tarjoillaan itämerellinen fisuburgeri lisukkeineen ja päiväkodeissa sekä potilas- ja asukasruokailussa puolestaan herkutellaan fisupihvillä, josta puolet on lahnaa ja puolet silakkaa. Myös kotihoidon asiakkaat ovat voineet valita Itämeriviikolla yhtenä ateriavaihtoehtona fisupihvejä. Itämeren kala maistuu kaikille asiakasryhmille, vaikka eri ikäluokkien mieltymykset vaihtelevatkin jonkin verran.

– Kaikki asiakasryhmät taaperosta senioriin pitävät kalamurekeruoista. Tällaisia ovat esimerkiksi Itämeripäivänä tarjottava fisupihvi, rukiiset silakkamurekepihvit, ahven-kirjolohipyörykät, lahna-savusärkipyörykät ja lahnapihvit. Senioreille maistuu erityisen hyvin perinteisemmät kalaruoat kuten leivitetyt silakkapihvit. Lahnapuikot ovat taas pidetty ruoka koulupuolella, paljastaa Palvelukeskus Helsingin reseptiikan parissa työskentelevä suunnittelija Petteri Hautamaa.

Kokonaisuudessaan Itämeren kalaa kuluu Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluissa vuodessa lähes 30 000 kiloa. Eniten Itämeren kaloista ruokapalveluissa käytetään fisupihvin ainesosia eli lahnaa ja silakkaa, mutta listoilta löytyy myös ahventa, siikaa ja särkeä. Itämeren kalan lisäksi ruokapalveluissa käytetään kestävästi pyydettyä suomalaista järvikalaa ja kasvatettua suomalaista kalaa, pääasiassa kirjolohta. Lisäksi kaikki Palvelukeskus Helsingin käyttämät ulkomaiset kalatuotteet ovat MSC-sertifioituja. Ulkomaista kalaa sisältäviä ruokia korvataan mahdollisuuksien mukaan asteittain suomalaisilla vaihtoehdoilla.

– Viime vuosien yksi tärkeä muutos on ollut kalamurekeruokien kohdalla ulkomaisen seitin korvaaminen suomalaisilla kalamassoilla. Lisäksi jotkut kalaruoat, kuten seitistä valmistettu mantelikala, on vaihdettu kouluruokalistalla suomalaiseen vaihtoehtoon kuten rukiiseen silakkamurekepihviin tai ahven-kirjolohipyörykkään, kertoo Hautamaa.

Palvelukeskus Helsinki on Helsingin kaupungin liikelaitos. Toimimme kumppanina Helsingin kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa, kotihoidossa, seniorikeskuksissa, asumisyksiköissä sekä sairaaloissa. Olemme mukana 100 000 helsinkiläisessä ruokailuhetkessä päivittäin ja hoidamme puhtauspalveluja. Tuemme kotona asumista monipuolisilla etähoito- ja hyvinvointiratkaisuilla ja tuotamme puhelinpalveluja. Meillä on 1600 osaavan ammattilaista, joiden voimin pidämme huolta helsinkiläisten peruspalveluista.

John Nurmisen säätiön käynnistämää Itämeripäivää vietetään vuosittain Itämeren kunniaksi. Tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestä sekä tekemään tekoja sen hyväksi.

Lue lisää: Itämerimenu Palvelukeskus Helsingissä >