Oppilaat arvioivat lounasvaihtoehtoja pääsiäispöydän makuraadeissa

​Palvelukeskus Helsinki osallistaa oppilaita kouluruoan tuotekehitykseen monin keinoin. Yksi osallistamisen tavoista on makuraadit.

Värikkäitä täytettyjä paprikoita linjastossa
Muun muassa härkistäytteiset paprikat olivat yksi maisteltavista ruoista.

Muun muassa härkistäytteiset paprikat olivat yksi maisteltavista ruoista.

​Palvelukeskus Helsinki osallistaa oppilaita kouluruoan tuotekehitykseen monin keinoin. Yksi osallistamisen tavoista on makuraadit, joissa oppilaat pääsevät arvioimaan uusia ruokia ja osallistumaan ruokien kehitykseen tai valintaan.  Lokakuussa Palvelukeskus Helsingin tuotekehitystiimi vieraili ruokamaistatusten merkeissä Helsingin kuvataidelukiossa sekä Aurinkolahden peruskoulun Auringonpilkun toimipisteessä. 

–Halusimme saada oppilailta palautetta siitä, miltä suunnittelemamme tuotteet maistuvat ja mikä olisi heidän valintansa pääsiäisen juhlapöytään, kertoo kouluruokien reseptiikkaa suunnitteleva Markus Lehtinen

Maistatettavat kasvisvaihtoehdot, paprikat härkistäytteellä ja tofua yrittikastikkeessa, valikoitiin pääsiäispöytään yhdessä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa. 

– Tuotekehityksessä pohdimme, mistä raaka-aineista valmistetut kasvisvaihtoehdot voisivat maistua asiakasryhmälle parhaiten ja tilaajan kanssa keskustelimme heidän ajatuksistaan tuotteisiin liittyen. Näistä palasista ja keittiökokeiluista päädyimme nyt maisteltuihin vaihtoehtoihin, Lehtinen selventää.

Pääsiäispöydän vaihtoehdot
Kuva: Pääsiäispöydän kasvisvaihtoehdot

Pandemia toi makuraateihin pitkän tauon ja tuotekehittäjät iloitsivatkin paikan päällä toteutetusta arviointitilaisuudesta. 

–Korona-ajan jälkeen oli jälleen mukava kohdata asiakkaita kasvokkain. On tärkeää saada varsinaiset ruokailijat mukaan tuotekehitykseen. Oppilaat olivat innostuneita ja kokivat itsekin merkitykselliseksi sen, että pääsevät vaikuttamaan ruokavalintoihin, Lehtinen sanoo.

Millaisia arvioita pääsiäispöydän vaihtoehdot sitten oppilailta saivat? – Pääosa kommenteista oli positiivisia, kuten ”Nam!” ”Super hyvää!” ja ”Näitä halutaan lisää!”. Tästä on siis hyvä jatkaa päätöksentekoon ja pääsiäiseen, naurahtaa Lehtinen.