Anonyymi rekrytointi juurtui osaksi Palvelukeskuksen rekryprosessia

Nuori naisoletettu istuu kannettavan tietokoneen ääressä.
Kuva: Marek Sabogal/ Helsinki Partners

Palvelukeskus Helsingissä otettiin käyttöön anonyymi rekrytointi vuonna 2020. Tällä hetkellä kaikki Palvelukeskuksen asiantuntija- ja esihenkilörekrytoinnit, ja niiden lisäksi myös iso joukko muita rekrytointeja, kuten asiakaspalvelijan haut sekä kaikki harjoittelu- ja nuorten kesätyöhaut, toteutetaan anonyymisti.

– Aloitimme anonyymin rekrytoinnin heti, kun kaupungin rekrytointijärjestelmä mahdollisti sen. Nyt toimintatapa on jo juurtunut osaksi rekryprosessiamme, sanoo vastaava HR-suunnittelija Jenny Valkonen

Anonyymi rekrytointi tarkoittaa käytännössä sitä, että hakemukset saapuvat Palvelukeskukseen nimettöminä ja niiden anonymiteetti puretaan vasta siinä vaiheessa, kun haastatteluvaiheeseen jatkavat hakijat on valittu. Hakijoilta on tullut toimintatavasta tähän asti vain positiivista palautetta ja moni on kertonut uskaltavansa jättää hakemuksen paremmin, kun rekrytointi toteutetaan nimettömästi.

Turhat asenteet ja oletukset romukoppaan

Myös rekrytoivalle esihenkilöille anonyymistä rekrytoinnista on usein hyötyä, sillä se auttaa kiinnittämään huomiota olennaiseen ja havaitsemaan tiedostamattomia ennakkoasenteita, joista ei ole rekrytoinnin kannalta hyötyä.

– Rekrytoitaessa ei ole esimerkiksi oleellista pohtia sitä, miten työnhakija pääsisi kulkemaan työpaikalleen toisesta kaupungista vaan sitä, soveltuisiko hakijan osaaminen haettavissa olevaan tehtävään. Myös hakijat nostavat osaamisensa ja kokemuksensa paremmin etualalle jo hakemuksessa, mikä helpottaa esihenkilöjen työtä, huomauttaa Valkonen.

– Meillä kaikilla on myös turhia olettamuksia tai asenteita, joista emme välttämättä ole edes tietoisia. Parhaassa mahdollisessa tapauksessa anonyymi rekrytointi opettaa katsomaan niiden läpi ja auttaa kehittymään rekrytoijana, hän jatkaa.

Jo lähes 100 anonyymisti rekrytoitua

Palvelukeskus Helsingissä anonyymejä rekrytointeja on tehty tänä vuonna 38 kappaletta, joista 9 on ollut esihenkilö- tai asiantuntijarekrytointeja. Kaikkiaan anonyymejä rekrytointeja on tehty vuosien varrella 95 ja Valkonen uskoo 100 menevän rikki vuoden loppuun mennessä.

Valkoinen kehuu vuolaasti Palvelukeskuksen esihenkilöitä anonyymin rekrytoinnin haltuun ottamisesta. Hän uskoo, että tulevaisuudessa toimintatavan käyttö laajenee entisestään 

– Esihenkilöidemme vahvuus on se, että yhdessä sovitut tavoitteet viedään maaliin. Tästä kertoo esimerkiksi se, että olemme saavuttaneet tämän vuoden tavoitteen esihenkilö- ja asiantuntijarekrytoinneissa, joissa anonyymin rekrytoinnin osuus on ollut 100 %. Haluamme tarjota jokaiselle esihenkilölle heidän tarvitsemansa tuen anonyymin rekrytoinnin hyödyntämiseen missä tahansa työtehtävässä ja meillä on hyvät valmiudet sen käytön laajentamiseen, hän vakuuttaa.