Ekotukihenkilöt kiikaroimassa pussitiaista Helsingin Lammassaaressa

Kesäkuun alkajaisiksi järjestettiin luontoretki Palvelukeskus Helsingin ja Staran ekotukihenkilöille Lammassaareen, Viikin luonnonsuojelualueelle.

Ryhmäkuva luontopolun alkupäässä

Ekotukihenkilöiden retken tavoitteena oli tutustua Helsingin monimuotoiseen luontoon ja eliölajeihin, sekä toimenpiteisiin, jota kaupunki luonnonsuojelualueillaan tekee luontokadon pysäyttämiseksi. Sää ole retkelle mitä parhain, aurinkoa ja lämpöä riitti, mutta varjostavat puut toivat myös toivottua viilennystä hikiseen tunnelmaan. Retkelle osallistui noin 20 ekotukihenkilöä ja oppaina toimivat Harakan luontokoulun opettaja Pekka Paaer sekä Starassa luontovalvojana työskentelevä Mari Ahrebeg.

Retkellä Lammassaaressa kuultiin ja nähtiin monia lintulajeja kuten ruokokerttunen, punavarpunen ja harmaahaikara. Päivän kohokohta oli kuitenkin pussitiaisen pesä, jota retkeläiset ihastelivat kaukoputken läpi. Pussitiaista tavataan hyvin harvoin Suomessa, vain muutamia yksilöjä vuodessa. Jopa kokenutkin lintubongari, Pekka Paaer innostui pussitiaisen näkemisestä erityisen paljon.

Viimeinen etappi matkan varrella oli Lammassaaren piilokoju, jossa pysähdyttiin syömään eväitä ja tarkkailemaan viereisellä rannalla lekottelevia lampaita ja lehmiä. Kyyttö-lehmät ja lampaat ovat kaupungin kesätyöläisiä, joiden tehtävänä on muun muassa lisätä luonnon monimuotoisuutta alueella levittämällä sorkissaan siemeniä laajalle alueelle ja tarjoamalla monille hyönteislajeille elinpaikkaa lantakasojen muodossa. Eläinten rennosta olemuksesta päätellen vaikuttaa siltä, että tämä kesätyösopimus on myös työntekijöiden mieleen.

–Osallistuminen ekotukihenkilöiden luontoretkelle oli todella mielenkiintoinen kokemus! Opin uutta Helsingissäkin nähtävistä lintulajeista ja iltapäivään sijoittunut retki toi mukavaa vaihtelua tavallisiin työtehtäviin. Helsinki tekee tärkeää työtä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi, ja myös tästä teemasta oli kiinnostava kuulla lisää asiantuntevilta oppailtamme, kertoo ekotukihenkilönä monipalveluissa toimiva suunnittelija Reelika Kopli.

Teksti: Venla Rauhala