Kotimaiset raaka-aineet kunniaan suomalaisen ruoan päivänä

Kipparinsilakkalaatikko läheltä kuvattuna, päällä persiljaa.

Suomalaisen ruoan päivää vietetään maanantaina 4. syyskuuta. Teemapäivän tarkoituksena on herättää keskustelua kotimaisista ruoista, raaka-aineista sekä ruokaketjun kestävyydestä. Palvelukeskus Helsinki valmistaa päivittäin aterioita noin 75 000 helsinkiläiselle. Aterioissa käytetyt raaka-aineet ovat pääosin kotimaisia.

– Esimerkiksi broilerista ja kalkkunasta, maidosta ja piimästä sekä hiutaleista ja suurimoista 100 % on suomalaista alkuperää. Myös punaisen lihan, kalan ja juustotuotteiden kotimaisuusaste on ruoissamme noin 90 %, kertoo yksikönjohtaja Aulikki Johansson.

EU:n lainsäädäntö ei salli kotimaista alkuperää olevien elintarvikkeiden suosimista julkisissa hankinnoissa, mutta tinkimättömillä vastuullisuuskriteereillä on pystytty säilyttämään ruokapalvelujen raaka-aineiden kotimaisuusasteen korkeana.

– Vuonna 2020 voimaan astuivat uudet maito- ja lihasopimukset, jotka ovat hankintavolyymin näkökulmasta merkittäviä. Etenkin tuotantoeläinten kohteluun liittyvien tiukkojen kriteerien ansiosta esimerkiksi lihan ja juuston suomalaisuusaste nousi. Maito ja piimä ovat olleet jo aiemmin täysin kotimaista alkuperää, Johansson selventää.

Koska Palvelukeskus Helsingin päivittäiset ateriavolyymit ovat suuria, ei aivan kaikkia elintarvikkeita, kuten kasviksia tai kaloja ole mahdollista hankkia suomalaisina, johtuen esimerkiksi niiden saatavuudesta.

– Olemme mukana päivittäin 100 000 ruokailuhetkessä. Elintarvikkeiden toimitusvarmuus on toimintamme suunnittelussa kriittinen lähtökohta, Johansson sanoo.

Suosi esimerkiksi suomalaista silakkaa

Suomalaisen ruoan päivänä Palvelukeskuksen hoitoalan lounas- ja henkilöstöravintoloissa on tarjolla muun muassa kotimaisesta silakasta valmistettuja kipparinsilakoita.

– Silakka on erinomainen proteiinin lähde ja sisältää paljon terveellisiä rasvoja. Meillä suomessa on perinteisesti nautittu silakkaa monessa muodossa, murekkeena, fileenä tai sillinä. Lisäksi silakka on ympäristöystävällinen valinta, sillä se on läheltä ja kestävästi pyydettyä kalaa. Itämeren silakan syöminen vähentää myös ravinteita kotimerestämme, muistuttaa Johansson.

Palvelukeskus Helsinki hyödyntää vuosittain ruokapalveluissaan noin 10 000 kiloa silakkaa.

– Kaikki käyttämämme silakka on kotimaista. Silakkaa käytetään muun muassa fileenä sekä jalostettuna. Se on loistava esimerkki siitä, miten voimme hyödyntää lähiraaka-aineita monipuolisesti ja samalla tehdä kestäviä ruokavalintoja, Johansson korostaa.

Nauti suomalaisesta silakasta Palvelukeskus Helsingin henkilöstöravintoloissa 4.9. tai valmista kipparinsilakoita itse tuotekehityksemme reseptillä.

Kipparinsilakat (n. 10 annosta)

Silakkafileitä 1,5 kg

4 dl ruokakermaa
0,5 dl sinappia
3 tl suolaa
1 rkl maissitärkkelystä
2 rkl sokeria
2 rkl väkiviinaetikkaa
0,5 dl hienonnettua tilliä
0,5 dl hienonnettua ruohosipulia

Sekoita kaikki liemen ainekset huolellisesti keskenään.
Lado silakkafileet voideltuun laakeaan uuninkestävään vuokaan. Kaada liemi päälle.

Paista uunissa +175 asteessa noin 30-35 minuuttia. Viimeistele halutessasi hienonnetulla ruohosipulilla ja persiljalla. Tarjoa lisukkeena esim. perunasosetta.