Kaurajuomakokeilu laajeni kaikkiin kouluihin ja päiväkoteihin

OmaStadi-hankkeen idea toi kasvipohjaiset juomat kokeiltavaksi yhteensä 420 Palvelukeskus Helsingin toimipisteeseen.

Kaurajuomaa lasissa
Kaurajuomaa voi nyt nauttia OmaStadi -kokeilun puitteissa kaikissa Helsingin päiväkoti- ja koulukohteissa . Palvelukeskus Helsingistä kokeilussa on mukana noin 400 toimipaikkaa.

​Syksyllä 2019 helsinkiläiset äänestivät voittoon OmaStadi-hankkeiden joukossa ehdotetun idean ”Kasvipohjaiset juomat vaihtoehdoksi päiväkoteihin ja kouluihin”. Hanke pilotoitiin vuoden 2020 aikana neljässä eri toimipisteessä, jotka valittiin mukaan kokeiluun arpomalla. Tästä viikosta alkaen kaurajuomakokeilu laajenee kaikkiin Helsingin kaupungin suomenkielisiin ja ruotsinkielisiin päiväkoteihin, kouluihin, lukioihin ja ammatillisen koulutuksen oppilaitoksiin. 

​Palvelukeskus Helsingissä kaurajuomaa tarjotaan  yhteensä noin 420 toimipisteen ruokapalveluissa. Päiväkodeissa kotimaista kaurajuomaa on tarjolla aamupalalla, lounaalla ja välipalalla ja kouluissa lounaalla. Juoma on vapaasti valittavissa muiden ruokajuomien tapaan. Koska OmaStadi-hanke on määräaikainen, kaurajuomaa on tarjolla toimipaikoissa niin kauan kuin rahoitusta riittää, arviolta joidenkin kuukausien ajan. Koko hanketta varten on varattu yhteensä 100 000 € kaupungin erillisrahastosta. Hankkeen toteutuksesta vastaa kasvatuksen ja koulutuksen toimiala.

– Olemme iloisia, että voimme kokeilun kautta tarjota koulujen ja päiväkotien ruokailijoille kotimaisen ja kasvispohjaisen vaihtoehdon ruokajuomaksi. Niille lapsille ja nuorille, jotka kaurajuomaa nauttivat, tämä on tärkeä lisä tarjontaan ja toivottavasti kannustaa monia myös kokeilemaan uutta juomavaihtoehtoa, minkä myötä käyttäjämäärät voivat kasvaa. Kokeilun kautta saamme lisää tietoa kaurajuoman menekistä, hävikistä ja kustannuksista, kertoo kehityspäällikkö Katriina Bernoulli Palvelukeskus Helsingin monipalvelujen tuotannon suunnittelusta ja ohjauksesta. 

Kokeilussa on aiemmin ollut mukana kaksi Palvelukeskus Helsingin toimipaikkaa, joista on saatu jo hyviä kokemuksia käytäntöön. 

– Arviolta kymmenesosa päiväkotimme noin sadasta lapsesta juo säännöllisesti kaurajuomaa. Alussa laitoimme jokaisen ryhmään tölkin kaurajuomaa tarjolle, mutta hävikkiä syntyi silloin melko paljon. Nyt laitamme kaurajuomaa tarjolle sen mukaan, moniko lapsi sitä ryhmässä nauttii, eikä hävikkiä ei ole syntynyt enää lainkaan. Kotimainen kaurajuoma on ollut maultaan pidettyä, kertoo päiväkoti Inkiväärin ruokapalveluvastaava Tiina Tamm.  

Myös Pakilan yläasteella moni oppilas kokee kaurajuoman jo tärkeäksi vaihtoehdoksi muille ruokajuomille. Kokeilusta on jäänyt kaiken kaikkiaan hyvä mieli.

– Lähdimme mukaan avoimin ja positiivisin mielin. Yllättävintä kokeilussa on ollut kaurajuoman menekin suuri vaihtelu 0,5 litrasta kahteenkin litraan, jonka vuoksi esillepano on mietittävä tarkkaan. Nykyisin oppilaat jotka juovat kaurajuomaa huomaavat kyllä, jos se on loppunut linjastosta ja pyytävät lisää. Osa, joille juoma ei ole ollut entuudestaan tuttu, on myös kokeillut sitä rohkeasti. Kaurajuomakokeilusta tulee varmasti oppilailta alkuun kysymyksiä, mutta uskon, että kaikki sujuu muissakin toimipaikoissa yhtä hyvin, rohkaisee ruokapalveluvastaava Sari Helenius Pakilan yläasteen kouluravintolasta. 

Kaurajuomaa on tarjolla päiväkodeissa ja kouluissa toistaiseksi ja sen tarjoamisesta Oma Stadi -hankkeen puitteissa vastaa kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia. OmaStadissa helsinkiläiset ideoivat ja äänestävät toteutettavat hankkeet. Suunnitelmien etenemistä voi seurata OmaStadi-sivustolla. Syksyllä avataan uusi OmaStadi-ideointikierros. 

Lisätietoja hankkeesta: Kasvipohjaiset juomat vaihtoehdoksi päiväkoteihin ja kouluihin

Lisätietoa OmaStadi-hankkeesta: omastadi.hel.fi