Tarjottimista luopumalla kouluissa säästetään energiaa ja vettä
Palvelukeskus Helsingissä on jo usean vuoden ajan pyritty luopumaan tarjottimien käytöstä niissä kouluravintoloissa, joissa se on ollut mahdollista. Syksyllä 2022 aihe on tullut entistäkin ajankohtaisemmaksi, kun energiansäästötoimet ovat kriittisiä.
Palvelukeskus Helsingissä on jo usean vuoden ajan pyritty luopumaan tarjottimien käytöstä niissä kouluravintoloissa, joissa se on ollut mahdollista. Syksyllä 2022 aihe on tullut entistäkin ajankohtaisemmaksi, kun energiansäästötoimet ovat kriittisiä. Globaalissa energiakriisissä kaikki keinot tulee ottaa käyttöön ja tarjottimien käyttöä vähentämällä säästetään energian lisäksi merkittäviä määriä vettä, hiilidioksidipäästöjä sekä euroja.
Edellisen kahdeksan vuoden aikana yhteensä 40 koulua on luopunut pääsääntöisesti kokonaan tarjottimien käytöstä lounasruokailussa. Tarjottimet saattavat olla osittain käytössä esimerkiksi pienemmillä oppilailla tai keittopäivinä, mutta enimmäkseen ruokalautaset kulkevat pöytiin käsissä. Keskimäärin tämä tarkoittaa, että toimipaikan päivittäinen tiskikorien määrä vähenee jopa 50 korillista päivässä riippuen toimipaikan koosta ja ruokailijamäärästä. Sinä aikana, kun tarjottimet ovat olleet poissa käytöstä, on kaiken kaikkiaan tiskin määrä vähentynyt huikeat 571 875 pesukertaa – tiskaukselta säästynyt työaika voidaan käyttää esimerkiksi asiakkaiden kohtaamiseen ravintolasalissa.
Säästöt sähkön ja veden kulutuksessa alentavat kustannuksia
Yksi pesukerta tavanomaisilla astianpesukoneilla ruokapalveluissa kuluttaa keskimäärin 0,4 kilowattituntia sähköä, eli voidaan laskea, että toimipaikka säästää sähköä keskimäärin jopa 3800 kWh vuodessa. Nousevien energiakustannusten myötä sähkönsäästöllä aikaansaadut rahalliset säästötkin alkavat olla jo merkittäviä ja motivoivat toiminnan muutoksiin.
Tarjottimista luopumista voi tutkia myös ilmastopäästöjen näkökulmasta. Suomessa tuotetun sähkön keskimääräinen hiilijalanjälki on Tilastokeskuksen mukaan 89 kilogrammaa hiilidioksidiekvivalenttia per megawattitunti. Tarjottimista luopumalla on kokonaisuudessaan säästetty jopa 1 866 kg CO2ekv, mikä vastaa 18 meno-paluulentoa Teneriffalle. Tämä antaa hieman kontekstia siihen, miten pienillä muutoksilla jokapäiväisessä elämässämme saadaan aikaan merkittäviä vaikutuksia.
Tarjottimista luopumalla kouluissa on säästetty lähes 20 edestakaisen Kanarian lennon edestä hiilidioksidia
Myös vettä säästyy huomattavasti, kun tiskikerrat vähenevät. Laskennallisesti noin 30 % astianpesuun käytettävästä vedestä kuluu tarjottimien pesuun, eli keskimäärin noin 420 litraa per toimipaikka vuorokaudessa. Kokonaisvedensäästö voi olla keskimäärin jopa 8400 litraa kuukaudesta per toimipaikka. Myös veden kuutiohinta on noussut viime aikoina ja tulee nousemaan yhä lisää vuonna 2023. Vaikka säästetyn veden kautta saavutetut rahalliset säästöt eivät ole yhtä suuria kuin sähkön osalta, on kaikki säästö kuitenkin kotiinpäin. Laskennallisesti voidaan katsoa, että mikäli toimipaikka luopuu tarjottimien käytöstä, voi se vuonna 2023 säästää keskimäärin jopa 1700 euroa vuodessa, toki toimipaikan koosta riippuen – ja tähän vielä hiilidioksidipäästöt päälle!