Kekrin viettoa ja sadonkorjuuta lähi- ja luomuruokaviikolla

Tällä viikolla vietettävä lähi- ja luomuruokaviikko esittelee satokauden helmiä kouluissa ja oppilaitoksissa. Päiväkodeissa ja hoitopuolen ravintoloissa puolestaan herkutellaan sadonkorjuuviikon hengessä. Kaikki asiakasryhmät pääsevät siis osallistumaan kekriin eli vanhaan suomalaiseen satokauden juhlaan kunkin asiakasryhmän mieltymyksiin sopivien ruokien kautta. 

Satokauden vihanneksia kuten kaaleja, tomaatteja ja kurpitsoita.
Kuva: Pexels/ Ella Olsson

Tällä viikolla vietettävä lähi- ja luomuruokaviikko esittelee satokauden helmiä kouluissa ja oppilaitoksissa. Päiväkodeissa ja hoitopuolen ravintoloissa puolestaan herkutellaan sadonkorjuuviikon hengessä. Kaikki asiakasryhmät pääsevät siis osallistumaan kekriin eli vanhaan suomalaiseen satokauden juhlaan kunkin asiakasryhmän mieltymyksiin sopivien ruokien kautta. 

Teemaviikko näkyy erityisesti salaattipöydän puolella, koska tarjolla on paljon tuoreita kauden juureksia ja kasviksia, aina vuoden kasvikseksi kruunatusta porkkanasta lanttuun ja eri kaaleihin. Lisukkeissa luotetaan suomalaiseen perunaan sekä riisin tilalla tarjotaan ohrahelmiä. Torstain perinteisenä keittopäivänä on tietysti tarjolla hernekeittoa luomuherneistä tehtynä. Jälkiruokana herkutellaan luomujauhoista valmistetulla pannukakulla ja marjasoseella.  

– Syksyn parhaat raaka-aineet näkyvät teemaviikolla. Pyrimme normaalistikin suosimaan ruokalistasuunnittelussamme tuoreita satokausituotteita mahdollisuuksien mukaan. Onneksi satokauden mauista voi nauttia myös talvella muun muassa kotimaisten kasvipakasteiden avulla,kertoo suunnittelija Susanna Immonen tuotannon suunnittelu ja ohjaus -tiimistä.

Syksy on myös monien kalojen pääsesonkia. Ruokalistalta löytyy tällä viikolla mm. suosittuja kirjolohi-ahvenpihvejä, jotka tarjotaan jogurttiyrttikastikkeen kera. Kotimaisista kasviproteiineista listalta löytyvät kaurasta, herneestä ja härkäpavusta valmistettua nyhtökauraa makaronilaatikon muodossa ja kotimaisesta härkäpavusta valmistettua härkistä härkispadan muodossa. 
 
– Myös teemaviikon kasvisruoissa käytetyt kasviproteiinit ovat kotimaisia. On hienoa, että Suomessa valmistetaan kotimaisista raaka-aineista kasviproteiinituotteita, jotka soveltuvat joukkoruokailun tarpeisiin. Uusia tuotteita tulee jatkuvasti markkinoille, ja tuotekehitystiimimme testaa niitä säännöllisesti, toteaa suunnittelija Petteri Hautamaa tuotannon suunnittelu ja ohjaus -tiimistä. 

Saatavuuden takaaminen vaatii työtä


Suomen suurimpana julkisten ruokapalvelujen tuottajana Palvelukeskus Helsingin hankintavolyymit ovat erittäin suuret. Joka päivä ruokapalvelut ovat mukana 100 000 helsinkiläisessä ruokailuhetkessä, joten hankintojen suunnittelu on tarkkaa työtä. Lähi- ja luomuruokaviikon sekä sadonkorjuuviikon ruokalistat suunnitellaan jo puoli vuotta etukäteen. Erityisesti luomuraaka-aineiden valikoima on rajallinen ja saatavuus epävarmaa.  
 
– Etukäteen ei voi olla täyttä varmuutta siitä, millaisia raaka-aineita on edes tarjolla syksyllä, koska kesän sääolosuhteet vaikuttavat satoihin. Meillä on aina oltava varasuunnitelma, jos jossain tietyssä raaka-aineessa ei olekaan saatavuutta. Esimerkiksi tänä syksynä luomuherneiden saatavuus meidän käyttövolyymeissämme osoittautui haasteeksi, kertoo Palvelukeskus Helsingin ruokapalvelujen hankinnoista vastaava suunnittelija Mia Marjomäki

Lähi- ja luomuruokaviikko sekä sadonkorjuuviikko on yksi monista Palvelukeskus Helsingin vuotuisista toimipaikoissa vietettävistä ruokateemoista. Viikon ruokalista suunnitellaan yhdessä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ja sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan kanssa. Seuraava ruokateema Palvelukeskus Helsingin ravintoloissa on viikolla 45 kouluissa vietettävä Kouluruoka 80 vuotta -juhlaviikko, jolloin tarjolla on eri vuosikymmenien lempikouluruokia.