Työmatkapyöräily edistää terveyttä ja pienentää liikenteen päästöjä
Meneillään oleva valtakunnallinen pyöräilyviikko kannustaa ihmisiä pyöräilemään! Tavoitteena on lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla, kannustaa pohtimaan omia liikkumisvalintojaan, lisätä tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä sekä vahvistaa pyöräilyn asemaa liikennesuunnittelutyössä. Tänään 7.5. vietetään Pyörällä töihin -päivää.
Pyörällä töihin -päivänä tuodaan esille työmatkapyöräilyn positiivisia vaikutuksia ja kannustetaan työnantajia pohtimaan, kuinka työmatkapyöräilyä voidaan edistää työpaikoilla. Helsingin kaupungin henkilöstöllä on laajat pyöräilyyn liittyvät etuudet. Kaupunkipyörän saa käyttöön veloituksetta ja työnantaja tukee rahallisesti oman pyörän hankintaa tietyin edellytyksin.
Työnantaja on tärkeässä roolissa pyöräilyn edistäjänä mahdollistaen säännöllisen arkiliikunnan. Tähän kuuluu esimerkiksi riittävien suihku- ja pukeutumistilojen tarjoaminen sekä turvallisen pyöränsäilytyksen takaaminen. Pyöräilyn edistämiseen satsatut eurot maksavat itsensä takaisin henkilöstön kohentuneena hyvinvointina ja pienempänä sairauspoissaolojen määränä. Pyöräparkki vie myös paljon vähemmän tilaa, kuin pysäköintialue!
Ympäristön ja terveyden kannalta kestävä vaihtoehto
Lähes puolet kaikista suomalaisista työssäkäyvistä asuu alle 7 kilometrin matka päässä työpaikalta, joten polkupyörällä kulkeminen on suurelle osalla hyvin varteenotettava liikkumismuoto – ainakin toisinaan. Selvitysten mukaan lyhyistä, 1–2 kilometrin mittaisista työmatkoista lähes puolet kuljetaan silti henkilöautoilla ja alle kilometrinkin matkoista neljännes.
Autoilu ja liikenne ovat suurimpia ilmastopäästöjen aiheuttajia. Jos autoilun sijaan valitsee polkupyörän edes joskus, tai edes osaksi matkaa, liikkumisen aiheuttama hiilijalanjälki pienenee. Polkupyörä on parempi vaihtoehto myös melun, katupölyn ja liikenneruuhkien näkökulmasta. Etenkin kaupunkialueella polkupyörien suosiminen vähentää merkittävästi liikenteen ruuhkaisuutta ja on usein nopein kulkuväline.
Työmatkapyöräilyssä on etuja niin yksilölle, työnantajalle kuin koko yhteiskunnalle – kohennetaan hyvinvointia, asuinympäristöjen viihtyisyyttä sekä liikenteen päästöjä!
Pyöräily kasvattaa myös kestävyys- ja lihaskuntoa, vahvistaa luustoa ja pienentää tuki- ja liikuntaelinsairauksien riskiä. Painonhallinta helpottuu, hapenottokyky paranee ja vaikutukset sydänterveyteen ovat suotuisia. Liikuntamuotona pyöräily sopii kaikille, ikään ja kuntotasoon katsomatta!