Oppilaat arvioivat uusia ilmastoystävällisiä ruokia Just food -makuraadeissa

Miten maistuvat silakkalaatikko ja Beanit-kasvis pannu Kankarepuiston koulun kolmas- ja vitosluokkalaisille?

Työntekijät annostelevat testiruokia lautaselle
Palvelukeskus Helsingin tuotekehitystiimi maistatti uusia ilmastoystävällisiä ruokia oppilaille osana Just Food -tutkimushanketta.

​Palvelukeskus Helsinki toimii yhtenä tutkimuskumppanina reilun ruokamurroksen Just food –hankkeessa, jossa tutkitaan, miten siirtymä ilmastoviisaaseen ja terveelliseen ruokajärjestelmään voidaan tehdä kestävästi, hyväksyttävästi ja oikeudenmukaisesti. Lokakuussa Kankarepuiston peruskoulussa järjestettiin hankkeen tiimoilta työpajoja, joissa oppilaat pääsivät maistamaan ja arvioimaan ilmastoystävällisiä ruokia sekä kertomaan omia ideoitaan siitä, miten kouluruokaa voitaisiin kehittää entistä ilmastoystävällisemmäksi. 

​Palvelukeskus Helsingin tuotekehitystiimi vastasi ilmastoystävällisten ruokien suunnittelusta, valmistuksesta ja maistatuksesta yhteistyössä Just Food- hankkeen tutkijoiden kanssa. Testattaviksi uusiksi ruoiksi valikoituivat hiilijalanjäljeltään keskimääräistä ateriaa pienemmät Beanit-kasvispannu, silakkakiusaus, bolognesepyörykät, seitankastike ja kauralisuke. Arvovaltaiset raadit koostuivat Kankarepuiston koulun kolmas- ja vitosluokkalaisista.

Suurin palautteesta oli positiivista, oppilaat luonnehtivat uusia ruokia näin:

Sikahyvää

Ihanaa!

Onko tässä ruotoja?

Tää on niin hyvää, et mä haluaisin et tätä olisi koulussakin

Tekisi mieli syödä tätä uudestaan

Ihan normaali, hyvä ruoka

Tää on hyvää, mut liian tulista

Saako tätä ottaa lisää?

Makuraadin peukkuäänestyksen perusteella oppilaiden lempiruoiksi nousivat silakkakiusaus ja Beanit-kasvispannu! Myös bolognesepyörykät, seitankastike ja kauralisuke maistuivat testaajille hyvin.

Yhdessä kehittäen maistuvampaa kouluruokaa

Makuraatiosuuden jälkeen oppilaat osallistuivat työpajan toiseen osaan, jossa he pääsivät jakamaan ideoitaan ilmastoystävällisemmän kouluruoan kehittämiseksi. Oppilaat olivat saaneet hankkeen tutkijoilta ennen työpajaa ennakkotehtävän miettiä ja valokuvata ideoitaan kysymykseen “Miten kehittäisit kouluruokailua ilmastoystävällisemmäksi?”. Lisäksi tutkijat keskustelivat lasten kanssa eri ruokien hiilijalanjäljistä.

Palvelukeskus Helsinki on sitoutunut Helsingin kaupungin hiilineutraaliustavoitteisiin hiilineutraali Helsinki –toimenpideohjelman toimenpiteeseen 95, jossa kehitetään ilmastoystävällistä reseptiikkaa ja lisätään kasvisruoan osuutta kouluissa. Lisäksi Palvelukeskuksella on pitkät perinteet asiakkaiden osallistamisessa tuotekehityksessä.

Seuraavat makuraadit Just food -hankkeen tiimoilta tullaan järjestämään marraskuun puolivälissä.

Just food -hanke

Lue lisää siitä miten Palvelukeskus Helsinki on mukana Just food -hankkeessa